Showing posts with label Photoshop. Show all posts
Showing posts with label Photoshop. Show all posts

Wednesday, July 22, 2009

HDR Image













mesti ramai yg ckp "uish editing ape la hudoh benor ni ha..mcm cat minyak je pun" kan? kalau x tu bagus la hehe..
ni sbnrnye HDR image ataupun High Dynamic Range..1st time aku tgk hasil kerja org terus aku teruja nak belajar camne nak buat gambar jadi HDR..atas usaha yg agak gigih jadi la sket2 ni ha hehe..ni kire biase je..ade ramai lg yg pro pasal HDR ni..insya-allah aku akan perbaiki dari semasa ke semasa..

hdr ialah high dynamic range dimana ia akan menghasilkan detail2 pada hdr pic tu dengan part2 shadow n highlight yang sekata.
hdr ni adalah hasil dari 3 atau lebih pic yang sama tetapi exposure yang berlainan dari underexpose, normal hingga ke overexpose dengan menggunakan bracketing. (bley refer pada manual camera dslr)
boleh juga hasilkan hdr dari 1 pic sahaja tapi outcome dia tidak berapa memuaskan unless single pic tu sendiri mmg btul2 menghasilkan shadow/highlight yg sekata.
format pic pula terpulang la. sebaiknya set format raw. tp pendapat aku jpeg fine sudah cukup memuaskan.

software untuk wat hdr ni ade banyak. tapi yg paling ramai pakai and recommended ialah photomatix.
proses hdr pada mulanya perlu gabungkan semua pic dahulu menjadi satu. boleh merge pada photomatix. even adobe photoshop CS2 ke atas pun bley.
merge pics tersebut and save as format hdr or Radiance.

once dah save as format tersebut boleh tonemapping via photomatix. ade 2 jenis tonemapping. guna tonecompressor untuk efek hdr yg more to straight photography ataupun pakai detailenhancer untuk menghasilkan hdr yg lebih kepada efek ala2 lukisan dan grungy. terdapat bnyk setting perlu dibuat pada tonemapping so tu kene try n error base pada sesuatu pic tersebut and citarasa masing2. once dah puasati, save as tiff or jpeg format.

boleh enhance lagi pic tu via adobe photoshop untuk pic tu look more stunning dengan setting ataupun citarasa masing2 macam levels, curves, saturation, sharpness , colur balance, etc..... sekian

hope ni dapat membantu...
Source from mayonzz

komen yg membina dipersilakan hehe..

[utk gambar yg lebih besar sila klik pada gambar tersebut]

Thursday, July 2, 2009

Photoshop Episod 2


Gambar asal sebelum edit..


My cousin wedding pict..
gambar diedit utk hilangkan bintik2 hitam, jerawat & bagi kulit licin kat muka pengantin..
bleh tgk perbezaan gambar sebelum & selepas..
then gambar tersebut diedit guna teknik Lomography..


Iron | Tembaga
Diedit guna Monochrome style...


1 in a million
Bukan reality show kat 8TV tu okay...


aH P i e K | Monochrome

Komen yg membina dipersilakan hehe =]

[klik gambar utk view yg lebih jelas]

Sunday, June 28, 2009

Tutorial Miniature



STEP 1

Buka gambar yg nak diedit guna photoshop..untuk result yg cantik kalau bleh guna gambar yg diambil dari angle yg tinggi..




STEP 2

Klik Gradient Tool pastu select Reflected Gardient kat toolbar atas tu..




STEP 3

Klik Edit in Quick Mask Mode..buat garisan pada gambar tersebut untuk focus pada gambar untuk dijadikan miniature..




STEP 4

Untuk step 3 dgn 4 korg kene try & error utk dapatkan bahagian gambar yg nak difokus utk jadikan miniature..dalam step ni korg x brape nmpk lg bahagian mane yg gradient ni focus..so juz proceed to next step hehe..




STEP 5

Klik semula Edit in Quick Mask Mode & garisan putus2 timbul pada gambar tersebut..




STEP 6

Klik Filter>Blur>Lens Blur utk blurkan gambar td..




STEP 7

Ok skang ni korg dah bleh nampak bahagian mane yg gradient td fokus..kalau x kene tempat yg korg nak bagi nmpk miniature tu ulang semula step 3..untuk Radius tu ikut ske korg la nak letak brape..




STEP 8

Klik Ctrl+D utk hilangkan titik-titik putus td..untuk bg real gambar miniature tu kite adjust sket kaler dlm Saturation..Klik Layer>New Adjustment Layer>Hue/Saturation..adjust saturation ikut kesesuaian gambar tersebut..kasi nmpk agak2 mcm miniature sket hehe..bile dah puas hati klik ok..




STEP 9

Ok skang kite adjust Level plak utk timbulkan warna gambar tersebut..ni pun utk kasi real gambar mcm miniature..klik Layer>New Adjustment Layer>Levels..ubah nilai Input Levels yg kiri dgn kanan tu ikut sesedap rasa gambar..kalau dah puas hati klik ok..bile dah puas hati dgn hasil warna tersebut klik Layers>Flatten Image..ok dah siap..selamat mencuba..